Mi a lassú utazás?

A lassú utazás a lassú élelmiszermozgalom a Slow Food international egyik elágazása, amely Olaszországban az 1980-as években kezdődött, mint tiltakozás a McDonald’s Rómában való megnyitása ellen. A lassú élelmiszermozgalom célja a regionális konyha, a helyi gazdálkodás, a közös étkezés és a hagyományos ételkészítési módok megőrzése. Ez a kulturális kezdeményezés azóta Slow Food mozgalom néven ismert és egy egész életformává fejlődött, amely hangsúlyozza az elemi kapcsolódást az ételhez, az utazáshoz, kapcsolódást a helyi népek és kultúrák megismeréséhez, megőrzéséhez.

A Slow Travel nem egy közlekedési mód, hanem egy érzésvilág. A turista általában a lehető legtöbb látnivalót vagy várost megpróbálná egy útra besűríteni, a Slow utazó nem az időt akarja uralni, hanem megélni szeretné azt. A Slow Travel filozófia az, hogy fontosabb egy kisebb terület, kultúra megismerése mélyebben, mint hogy ezernyi különbözõ területet felszínesen láthasson az ember rövid idő alatt.

A Slow travel jelentheti egy ház vagy apartman bérlését egy hétre egy időben, biciklitúrákkal, sétarepüléssel a környéken. Lehet Slow Food birtokokat, pincészeteket, majorságokat látogatni, hagyományőrző kúriákat, kastélyszállókat, amiket az eredeti állapotuk szerint újítottak fel.

Azt is jelentheti, hogy repülő vagy autópályák használata helyett vonatúttal szeljük át a vidéket, látva a táj, a kultúrák szépségét, sokszínűségét. De nem számít, hogyan csinálod, a kulcs a Slow életérzés, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból és a vakáció minden pillanatából.