A napokban megváltozik az életünk, mindenkinek alkalmazkodni kell és lemondani az eddigi  életformánk egyes részeiről. Nálunk sem történt ez másként. Átszerveztem, lemodtam, skypoltam…dolgozunk, folyik a háttérmunka, hogy a Slow mozgalom különböző szektoraiban dolgozó vállalkozások (éttermek, termelők, kulturális vállalkozások, művészek, borászok) és dolgozók talpon tudjanak maradni. De ki mondta, hogy ne lehetne eközben egészségesen, szezonálisan, a tavaszt elhozva főzni vacsorára. A @slowlivinghungary Instan nagyon tetszett nektek és kértétek, uh. fogadjátok szeretettel a gyors Slow food tavaszi retekkrémlevesemet magyar alapanyagokból de francia módon.

Otthoni munka mellé otthonos ízek dukálnak, szóval “Let’s go Slow!”

Hozzávalók:

1. 40 dkg piros retek

2. 2 evőkanál citromlé

3. 1 hagyma

4. 2 evőkanál vaj

5. 3 evőkanál borecet

6. 2.5 dl tejszín

7. 750 ml bouillon (Francia húsleves)

Elkészítés módja

1. Mossuk meg alaposan a retkeket, ne maradjon semmi föld/sár rajta, majd karikázzuk fel. Helyezzük egy mély salátástálba, sózzuk be, és öntözzük meg 2 evőkanál citromlével.

2. Aprítsuk fel a hagymát, majd pároljuk meg egy serpenyőben, 2 evőkanál vajban. Dobjuk rá a retket, majd ízesítsük a 1 evőkanál borecettel és 2 kanál Gál Tibor Egri csillag fehérborral. Öntsük fel a retket 7 és fél dl készült bouillonnal (ezt egyszer egy nagyobb lábosban elkészíted, utána lefagyasztva akár 10 főzéshez is jó lehet)

Bouillon húsleves:

  • 1 kg marhalábszár
  • 3-4 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 2 csomag petrezselyem
  • 1 csomag kapor
  • 3 leveseskanál só
  • 1 csipet bors

és a 2 és fél dl tejszínnel. Kb. 10-15 percig főzzük.

3. Amikor megpuhult a retek, pürésítsük botmixerrel. Ha szükséges, sóval, borssal és egy kiskanál reszelt tormával ízesíthetjük.

4. Friss snidlinggel és egy kiskanál tejföllel (én most a Graefl major házi tejfölét használtam, maga a csoda) díszítve kínáljuk.

Minden falattal magunkba szívhatjuk a rügyező tavaszi érzést ezzel a recepttel. Lassuljunk együtt otthon is a következő hetekben, aztán irány a természet és a Slow piros csigás helyek! 🙂 Addig is kövessetek minket és elhozzuk a legjobb hazai ízeket és külföldi slow food recepteket, videókat youtube csatornánkon…

Szekeres Diána