Slow Wine
SLOW WINE

Éld meg és úgy kóstold, avagy hogyan lehet egy bor lassú, és miért jó az nekünk?

Nohát. Itt van ez a Slow Living életérzés, ami végre kis hazánkba is betörni látszik. Hurrá!

Lelkes népi borfogyasztóként ennek nagyon örülök, támogatom és részt veszek benne, pohárral és tollal, akarom mondani klaviatúrával a kezemben.

Egyben minden kedves olvasót és bortársamat is erre bíztatom, hiszen a Slow Living Hungary közössége a kíváló kosztok, utazási helyszínek, és kulturális élvezetek magyarországi gyűjtőhelye, amely minden estben a mesteremberek által összegyúrt minőségi termékeket jelenti.

Az előző oldalakon kiderült, hogy mit együnk, most arról kellene írnom, hogy mit igyunk.

BORT.

Most, hogy jön a nyár az ember fia inkább a könnyed száraz fehérborokat valamint a rozét választja.
Na jó: mindegyik esetében előkerülhet a magyar világszabadalom, a fröccs is. (By the way: külön fejezet kell, hogy szóljon majd a minőségi ásványvizekről és a hamisíthatatlan szódákról is!)
Amikor slow wine-ról írok akkor tufapincék képe sejlik fel előttem, hordókat látok, még az illatukat is érzem, előttem van egy idősebb nagypocakú mellényes borász és egy fiatal „marketingesborász”, de rajta már piros pufimellény van.:-)
Lopóval állnak és büszkén mesélik a családi hagyományt, a szőlőt és a bort. A természet szeretetét érzed az illatukon és a VENDÉG tiszteletét.
Szőlőtőkéket látok, sok zöld levéllel és a szép fürtökkel, hegyoldalakat. Napsütést, felhőket, madarakat. Némi pillangót.

Az érzetekről visszatárve a fogalmakhoz, a Slow Food nemezetközi szervezete, így a Slow Living Hungaryt megalapító Slow Food convivium vezetők is úgy vélik, hogy a bornak, éppúgy, mint az ételnek, jónaktisztának és tisztességesnek kell lennie – nem csak jónak!

A bor mezőgazdasági termék, éppúgy, mint bármely élelmiszerünk, és hatással van a termelésben részt vevő emberek életére, valamint a környezetre. Az oldalon bemutatásra kerülő borászatoknál fontos, hogy figyelembe vegyük a borminőséget, a terroir kultúrát, a pénz és környezeti érzékenységet. Az érdeklődők láthatnak majd biodinamikus borászatokat, naturális borászatokat, több generációs családi vino-hagyománnyal rendelkező borászokat és olyanokat is, akik éppen átállnak erre az őszinte, a jelenünket és jövőnket óvó gondolkodásmódra.

A Slow Living kezdeményezésünk az online cikkeinken, vlogunkon, a hazai és nemzetközi megjelenéseinken, műhelymunkáinkon keresztül támogatja és népszerűsíti, azokat a magyar borászatokat, akik hagyományos technikákat használnak, a környezet és a terroir tiszteletben tartásával, vagy éppen a magyar örökség részét képező szőlőfajták hihetetlen biodiverzitásának megőrzését tűzték ki célul.

A “borivás” is olyan dolog, hogy érdemes megélni és kiélvezni a pillanatot, igyuk azt ami itt van és természetesen jó.

Válts természetesre! Válts Slowra!