Convivium: az olasz kifejezés eredeti jelentése „együtt/élés”. A konvíviumok a Slow Food helyi sejtjei, a mozgalom legkisebb egységei. Általában évente több eseményt is szerveznek, kezdve az egyszerű vacsoráktól és ételkóstolóktól, ahol a tagok találkozhatnak és megoszthatják egymással az étel mindennapi örömét, egészen a helyi termelők és gazdaságok meglátogatásáig, konferenciák, megbeszélések, filmvetítések, fesztiválok, ízlésfejlesztő kurzusok szervezéséig. A konvíviumokat a tagok önkéntes idő- és energiaráfordítása tartja életben. Alapítóink is gondoznak a nemzetközi szervezettel együttműködő, hivatalos Convivium közösségeket, Szekeres Diána a Slow Food Eger-Mátrát,  Robotka Gábor pedig a Budapest Centrált.

Étel közösségek: Kézműves élelmiszerkészítő csapata, akiket egy bizonyos termék előállítása valamint az adott földrajzi egység köt össze.

Gasztronómiai Tudományok Egyeteme (University of Gastronomic Sciences): 2003-ban Piemont és Emilia-Romana régiók a Slow Food kezdeményezésére létrehozták a Slow Food iskoláját, ahol a gasztronómiát az élelmiszerek előállításától az elfogyasztásukig multidiszciplináris képzéseken lehet elsajátítani.

Ízek bárkája (Ark of Taste): Noé bárkájához hasonló menedékként elfeledett ételeink újrafelfedezését, összegyűjtését, és népszerűsítését célzó program. Az iparszerű mezőgazdaság, a környezet pusztulása és tájaink homogenizálódása miatt egyre  veszélyeztetebbek lettek azok a helyi termékek, amelyek egyedi, a tájba illő gazdálkodást hordozó ízvilágot képviselnek.  Mára az Ízek bárkája jegyzék több mint 900 terméket tartalmaz; e bárkaközösségnek akkor lehet tagja egy termék, ha eleget tesz az alábbi elvárásoknak:

  • különlegesen jó minőségű és ízében egyedi;
  • ha a kipusztulás veszélye fenyegeti, és az élelmiszerek standardizálódása miatt védelemre szorul;
  • ha történelmi, társadalmi-gazdasági vagy kulturális szempontból jól meghatározott régióhoz köthető;
  • ha csak korlátozott mennyiségben készül (de nagyobb mértékű termelése kívánatos);
  • ha előállítása hagyományos, vagy a hagyományokat követő, innovatív módszerekkel történik;
  • ha regionális élelmiszerként szimbolikus jelentőséggel bír.

Prezídium (Presidium) az olasz kifejezés a Slow Food termékoltalmi kezdeményezését jelenti, amelyet a Slow Food Biodiverzitásért Világalapítványa nyújt a kistermelői közösségek helyi, kézműves termékeinek megsegítésére, a termelői önszerveződések serkentésére. Magyarországon ilyen a Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület Mangalica Prezídiuma.

Salone del Gusto: A Slow Food 2 évente megrendezett seregszemléje. A Torinóban létrehozott nemzetközi vásáron helyi termékek és termelők mutatkoznak be, s tartanak íz-műhelyeket, borkóstolókat, sztárséfekkel közös íz-színházakat. A kiállításon a Slow Food termék-oltalmi támogatásban részesült prezídium termékei is helyet kapnak.

Slow Food Termelői piacok (Earth Market): A „Föld piacai” olyan termelői piacok, amelyek a Slow Food mozgalom filozófiája szerint alakulnak ki. A helyi közösségek által működtetett piacokon a helyi termelők közvetlenül és méltányos áron kínálják az egészséges, minőségi élelmet a fogyasztóknak.

Terra Madre (Földanya): a Földanya hálózatot 2004-ben alapította a Slow Food, hogy összehozza azokat az embereket, akik meg kívánják őrizni a természet változatosságát, támogatják a fenntartható módszerekkel történő élelmiszer-termelést, és a tradícionális kézműves termék előállítást. A Terra Madre közösségei a Slow Food minőségi termék előállításra vonatkozó alapgondolatait ültetik át a gyakorlatba, céljuk a “good, clean and fair” azaz “tiszta, finom és igazságos” termék készítése, értékesítése, támogatása. A hálózat tagjai kistermelők, szakácsok, kutatók, fogyasztók, civil szervezetek.