AÉS

Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Csutorás Ferenc a nagyapától és az édesapától tanulta a borász szakmát. E sorok írójának meggyőződése, hogy a borkészítés döntő eleme a borász szája, orra, ízlelése, ízlésvilága. Nos, Csutorásék genetikailag a vastag, fűszeres borokat szeretik és ez így van rendjén.

Gál Tibor

Gál Tibor Pincészet

A Gál Tibor Pincészet 1993-ban alakult Egerben a Verőszala útcában. Gál Tibor elsőként ismerte fel a terroir típusú borászkodás jelentőségét. Szakmai tapasztalata alapján felkutatta Eger legérdekesebb és legjobb fekvésű dűlőit, majd a fajták és a klónok kiválogatása után három hullámban (1997, 1999, 2002) telepített összesen több mint 40 hektár szőlőt.

Demeter Pincészet

Demeter Pincészet

A Demeter Pincészet 20 hektár szőlővel, és 300 méter hosszú tufakőbe vájt pincerendszerrel rendelkeznek az egri borvidéken. Magas fokú szőlőművelés és tradicionális pincetechnológia jellemzi a pincészetet, amelyeknek köszönhetően egymást követik a magyar és nemzetközi borversenyeken elért szép eredmények.

Nyolcas és Fia Borászat

Nyolcas Ádám vagyok, Egerben születtem, nem túl régen. Eddigi életem nagy részét nem szülővárosomban töltöttem, de az idő múlásával fokozatosan térhettem vissza Egerbe, ahol immár másfél éve szerencsére teljes egészében a szőlőhöz és a borhoz köt az életem.

Édesapám, Nyolcas Tamás verpeléti születése révén törzsgyökeres egrinek is mondható. 1980-ban döntött úgy hogy elkezd szőlőműveléssel, majd borkészítéssel foglalkozni. 1981- ben el is telepítette az első tőkéket a Pajdos dűlőben, majd 1983-ban a Marinkában az Ottonel Muskotályt.
Egészen 1992-ig tartott ez az időszak és még több saját szőlőt is művelt, de mivel más városba költöztünk azoktól megvált és csupán csak ez a két ültetvény maradt meg, illetve egy kis pince ostoroson, ami a mai napig is megvan és a most kóstolható borok egésze ott érett a palackig.
Ám ez a két szép ültetvény, a sok hazalátogatás és a pince elég alapot adott arra, hogy a 2000- es évek elején édesapám visszavegye az addig bérművelésbe adott területeket és hobbi szinten elkezdjen vele foglalkozni, ekkor vitt ki először a szőlőbe 12 évesen. 2003-ban vásároltuk új területet, a Síkhegyen, ahova egy Franciaországból hozott klónt, Merlot ültettünk, a 2009- es volt az első év, amikor már komoly minőségi termést tudtunk róla szüretelni, illetve megvásároltuk a mellette lévő idős leányka ültetvényt, amit az óta felújítottunk és szebben tündököl, mint valaha. Azóta minden nyár és rengeteg hétvége a szőlőben telt és kezdetét vette az a lassú folyamat, aminek köszönhetően 2012-ben úgy éreztük, hogy megértünk (és a borok is) arra, hogy bemutatkozzunk a hazai bort kedvelő és fogyasztó társadalom előtt.