AÉS

Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Csutorás Ferenc a nagyapától és az édesapától tanulta a borász szakmát. E sorok írójának meggyőződése, hogy a borkészítés döntő eleme a borász szája, orra, ízlelése, ízlésvilága. Nos, Csutorásék genetikailag a vastag, fűszeres borokat szeretik és ez így van rendjén.

Gál Tibor

Gál Tibor Pincészet

A Gál Tibor Pincészet 1993-ban alakult Egerben a Verőszala útcában. Gál Tibor elsőként ismerte fel a terroir típusú borászkodás jelentőségét. Szakmai tapasztalata alapján felkutatta Eger legérdekesebb és legjobb fekvésű dűlőit, majd a fajták és a klónok kiválogatása után három hullámban (1997, 1999, 2002) telepített összesen több mint 40 hektár szőlőt.

Demeter Pincészet

Demeter Pincészet

A Demeter Pincészet 20 hektár szőlővel, és 300 méter hosszú tufakőbe vájt pincerendszerrel rendelkeznek az egri borvidéken. Magas fokú szőlőművelés és tradicionális pincetechnológia jellemzi a pincészetet, amelyeknek köszönhetően egymást követik a magyar és nemzetközi borversenyeken elért szép eredmények.

Pendits Tokaj

Pendits Borászat

Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.