Slow Wine Guide

Mitől Slow Wine azaz jó értelemben véve “lassú” egy bor?Honnan tudhatja a tudatos fogyasztó, hogy hol találhatja meg őket?
Minek kell megfelelnie a pincészeteknek, a boroknak, a borászoknak, szőlészeknek?Valójában a slow mozgalom filozófiáját követő borászatoknak ez egy pozitív, a közös jövőnkért vállalt nehéz de szívvel-lélekkel működő édes teher. Nagyon jó mintát mutatnak a világnak az olasz borgasztronómia tagjai…

Az éves Slow Wine útmutató új megközelítést alkalmaz a borkritikára vonatkozóan, figyelembe véve a bor minőséget, a terroir betartását, a pénzérzékenységet és a környezeti érzékenységet. Az angol nyelvű változat hamarosan elérhető lesz nálunk és magyar nyelven is segítünk eligazodni az eredeti, utánozhatatlan olasz Slow Wine borok világában. Ebben a nemzetközi Slow Food által évente kiadott Slow Wine Guideban több mint 2500 bor és 300 pincészetet tekinthetünk át, amely átfogó útmutatót kínál az olasz borokról (német és olasz nyelven is elérhető).

Az útmutatóban szereplő valamennyi pincészet leírása három kulcsfontosságú területre terjed ki: az élet, a szőlőültetvények és a borok világára. Az olvasó végre megismerheti a bortermelés mögött álló embereket és szőlőültetvényeket, végül a borokat az új szempontrendszer alapján. Egy sor szimbólum azonosítja a kiemelkedő teljesítményt a különböző területeken.

A pincészetek számára: A Csiga szimbólum jelzi a pincészetet, amely a Slow Food filozófiával összhangban működik és ilyetténformán a bor érzékelése, területi, környezeti illetve személyes értékek tekintetében megkülönbözteti magát; A Palack jelölést azokra a pincékre osztották ki, amelyek konzisztens magas minőséget mutatnak a borkóstolásra szánt borok körében; A Coin, vagyis az érme szimbolika pedig a jó ár-érték arány mutatója.

A borok esetében:

A “Lassú” azaz Slow Wine borok azok, amelyek kiváló érzékszervi tulajdonságaik mellett képesek a terroir, a történelem és a környezet jellegét elkülöníteni az üvegben; Nagy borok, amelyek rendelkeznek abszolút érzékszervi minőséggel; Mindennapi borok, a szabványos árszintű palackok, amelyek kiváló ár-érték arányt nyújtanak.

Slow Wine események a nagyvilágban

Az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Kanadában és Hongkongban megrendezésre kerülő Slow Wine kostolókról, valamint a nemzetközi Slow Food eseményekről lesznek beszámolók, élménynaplók, interjúk, hogy jobban megismerjük az olasz Slow Wine gondolatiságát, értékeit, céljait és persze a birtokokat, borokat. S így a segítségünkkel egyszerűbben, kényelmesebben tudnak a tudatos Slow utazók egészségesebb helyekre, birtokokra eljutni.