Piazza del Campo a fő helyszín

Hallottatok már a Palio kifejezésről? Nemrég Slow travel úton jártunk Siena és környékén, én akkor hallottam ezt a bűvös szót először. A helyi Slow Itália közösségei igen erősek, összetartóak és dinamikusak. A közös kulturális gyökerek összefonják életük apró rezdüléseit és a nagy eseményeket is. Náluk nem januártól decemberig számolják az évet, hanem Paliotól Palioig. A Palio della Madonna di Provenzano és a Palio dell’Assunta két nevezetes nap Siena város életében.

Ugyanis ezt a két lóversenyt július 2-án és augusztus 16-án rendezik meg a város gyönyörű rusztikus vörösben izzó főterén a Piazza del Campón. Ez sokkal több mint egy szimpla lóverseny. Ez egy izgalmas kulturális örömünnep. Honnan ered és miért Slow?! Ennek járunk utána…

Kis utcákból is gyönyörű a kilátás…

A 21.századi ember számára a középkor sötétnek, korlátoltnak és hiszékenynek tűnik. És csakugyan: akkor igazán hittek mindenben. Hittek minden látomásban, minden legendában, minden hírben, minden költeményben, hittek igazban és hamisban, bölcsben és ördögiben. De ami a legfontosabb hittek saját magukban és a közösségeikben. S ezt a pompás optimizmust azóta sem engedték el a sienaiak.

A Palio ünnep misztériuma megmaradt mert hisznek benne. S ettől a hittől lesz több mint egy szimpla turisztikai látványosság vagy fesztivál. Ettől lesz őszinte. Ez az emberek együttélésének, az életnek, a saját kultúrájuk megélésének szól.

Őszinte örömünnep

A középkor óta ezeken a viadalokon a létező 17 autonóm kerület (contrada) közül 10 indulhat, melyet sorsolással döntenek el. Már másfél hónappal a verseny előtt lázban égnek a contradak. Éppen a Sárkány szimbólumával ellátott kerület vonult fel lakóival és rendezett ünnepséget, mikor ott jártunk.

Hihetetlen élmény volt látni, hogy mekkora közösségi erő van a hagyományőrzésben és micsoda energiával készülnek a fiatalok a több száz éve létező zászló dobálásra, mely elengedhetetlen része a Palionak. Érdekesség, hogyha Esztergomban jártok a Keresztény múzeumban láthattok is egy Vecchietta festményt (1428 és 1480 közötti), amely a sienai híres zászlók átadását ábrázolja.

Utcarészlet a sienai dóm tornyával

A sienaiak hihetetlen módon kötődnek saját kerületükhöz, életterükhöz, amelyben születtek. Már-már drámai a jelképes versengés köztük. Ma is minden contrada viseli a több száz éves címerét, láttuk ahogy az 5 éves kislány és a 80 éves nagypapa is büszkén hordta a nyakában a sárkányos piros-zöld címeres sálat. A többi kerület címerállata is érdekes: kos, sas, csiga, delfin a habokban, párduc, egyszarvú, kagyló torony, elefánt, zsiráf, hernyó, sündisznó, farkas és nem maradhat ki a lúd sem.

Vajon miért tudják az olaszok ennyire önazonosan, természetesen tökélyre vinni az ünneplést? Talán abból is fakad, hogy Firenzében már korán, városrészek szerint meg volt szervezve a lakosság nyilvános felvonulása, amelyeket igen nagy művészi felkészülés előzött meg.

A híres történelmi zászló dobálás

Például 1304. május 1-én állványon és az Arno folyó bárkáin bemutatták a poklot és közben a nézők alatt látványosságként le is szakadt a Ponte alla Carraja hídja. Hogy a műfajban milyen tökéletességre jutottak a firenzeiek, az bizonyítja, hogy később mint ünneprendező művészek, festaiuolók beutazhatták Itália többi részét.

Sőt maga Leonardo Da Vinci is rendezett ünnepségeket Milánóban és tervezett gépet is, mely az égi testek mozgását mutatta be óriási méretben. Érdekesség, hogy valahányszor valamelyik bolygó az akkori ifjú milánói herceg menyasszonyához ért, a golyóból kilépő isten elénekelte az udvari költő Bellincioni verseit. Micsoda szerkezet lehetett 1490-ben!

Tardícionális sienai édesség…

Isteni ízek és illatok…

Visszatérve Sienához, mindegyik contrada azaz kerület elkészíti a saját hagyományos receptkülönlegességét a Palio ünnepre. A sas (aquila) contrada ételét kóstoltuk, a helyben termett szarvasgombával készített rizottót. A torony kerületben például nagyon sok hentes él, ezért ők tradícionálisan sertéshúsból készült recepteket mutatnak. A lúd negyedben élők szárnyasokból készítenek étkeket.

A verseny két napján azok a családok főznek és látják vendégül barátaikat, akik a téren vagy a közelében laknak és a 17 kerület régi receptjeivel vendégelik meg őket. Az élelmesebb lakók azért a jó helyeket, erkélyeket borsos áron kiadják túristáknak is. Igazi kulináris örömünnep ha sikerül egy ilyen kis sienai lakásközösségbe bejutni. Na de milyen ételek a sienai étkultúra gyöngyszemei? Miket esznek ezekben a “lakás-éttermekben”?

brasato al brunello…

Például sütnek crocchette di formaggiot azaz rizskroketett illetve timballo di riso con piccioni in salmít, ami rizsfelfújt galambraguval. Tudom a galamb kicsit megosztó alapanyag de érdemes a helyiek ízlésében bízni. Nem véletlenül maradnak fent az étkultúrában ezek a tradícionális receptek. Mi megbírkóztunk a szamár húsból készült veronai spaghettivel is és őszintén mondom újra ennék belőle, annyira finom volt. Merjünk helyiek, olaszok, Slow-k lenni arra a pár napra!

Szamár húsból készült spaghetti

Kevésbbé üt el a magyar ízlésvilágtól a brasato al brunello, a vörösboros chiantis sült. Szaftos vajpuha hús, szezonális körettel (ottjártamkor friss roppanós spárgával kínálták hiszen a Slow életmódban a szezonalitás alap). A panzanela, ami egy kenyérsaláta…hát az valami mennyei! Desszertként pedig tradícionális kuglófot készítenek borhabbal ebben az időszakban.

Nem csak Palio idején érdemes Siena környékén barangolni, hiszen a közeli birtokok, borászatok paradicsomi úticélok. Ezekről nemsokára olvashattok Slow travel ajánlót itt a slowliving.hu oldalon. Addig is kövessetek minket Instagram és facebook (https://hu-hu.facebook.com/slowlivinghungary/ ) oldalunkon. Hamarosan pedig nagy örömünkre elindul az izgalmas Slow élményeket bemutató Slow Living Hungary youtube (https://m.youtube.com/channel/UC8LeLRKSS5YzYlBQFpmGozw ) csatornánk!

Do you need speed? Let’s go Slow!