Milyen, amikor egy világsztár hisz a fenntartható fejlődésben, küzd a klíma változás ellen, foglalkozik a Föld jövőjével de közben imád enni, klassz helyekre járni, új kultúrákat megismerni és persze milliók hallgatják a zenéjét?! Olyan mint James Blunt, akivel koncertje előtt egy privát, sajtómentes Slow kóstoló keretében találkoztunk. A nagy budapesti “Aréna buli” előtt kicsit lelassult, kicsit lazult és valami mással, stílusosan a Slow mozgalommal foglalkozott, hogy kicsit feltöltődjön energiával.

Hihetetlen érzékenységgel és kedvességgel érdeklődött a mozgalom tagjai iránt. Ki, honnan és mit küldött kóstolni, hogyan készülnek a termékek, mióta csináljuk. Kiderült a beszélgetésünkből, hogy James Blunt kialakult világképe mennyire tudatos, nyitott és trendi.  Hisz abban, hogy a megrögzött fogyasztói szokások rendkívül szívósak de pozitív élményekkel és hiteles tájékoztatással változhatnak. Ismeri a Slow Food mozgalmat és pont emiatt szimpatizál vele. A világ “fejlett” országaiban az emberek zöme még mindig azt hiszi, hogy az ember a mértéke mindennek, az ember a teremtés ura. Ami igaz is de nem mindegy mit teremtünk, vallja a világsztár. A klímaváltozás, a környezeti károk egyre nagyobb problémát okoznak.

Slow közösségünk prémium termékei James Blunt-nak Foto: Nemes Róbert

James Blunt 2006-os őszi turnéjának koncertjei előtt levetítették az égető környezetvédelmi kérdéseket, köztük a globális felmelegedést tárgyaló Kellemetlen igazság című dokumentumfilm előzetesét is. Blunt a Föld Barátai (Friends of the Earth) elnevezésű környezetvédelmi szervezet aktív támogatójaként részt vesz a szigorúbb klímavédelmi jogszabályok megszületését célul kitűző “Big Ask” elnevezésű kampányban is és nagy örömünkre a budapesti látogatása óta a magyar Slow mozgalom támogatója is lett.

Na de mi győzte meg az ökofilozófiai egyetértésen túl? Természetesen az élmény, a kóstolás. Mi ebben hiszünk. Ha látja, megízleli, megéli az ember milyen az amikor valaki lassú, értékes, két kezi és szellemi erejét formába önti, nem lehet nem imádni az ökotudatos Slow életstílust!:-)

Már az első pillanatban amikor meglátta a Slow-csomagot a borok után nyúlt, ki is vette az izgalmas Szülőföldem bort, a Nyolcas és fia borászattól (http://www.nyolcasbor.hu). Nagyon érdekelte milyen borokat ajánlunk neki Magyarországról. Miközben kibontotta a díszdobozos borokat, elmondtuk neki mit kell tudni az egri borvidékről, hol helyezkedik el, milyen klíma van és persze milyen Slow wine borászoktól kell kóstolni ha igazán a régióra jellemző, prémium, helyben termesztett szőlőből, felesleges és káros adalékanyagok nélküli borokat szeretne kóstolni. Mondta, hogy a koncert után egyből  elkezdi kóstolni az egri nedűket. A  Gál Tibor Pincészettől (http://www.galtibor.hu) egy Egri Bikavér Superiort, a St.Andrea Borászattól ( https://standrea.com) pedig a 2016-os Csakegyszóval Egri Pinot Noirt kóstolt a koncert után.

James Blunt nagyon hálás volt a Slow kóstolóért, igazán meghatódott, hogy Magyarországon ilyen meleg szívvel fogadták Foto: Nemes Róbert

Slow Travel helyszínként a Graefl kastély és majorság http://www.graeflmajor.hu ) igényessége, kulturális értékmentése kiemelten tetszett neki. Slow Art tagunk Krüzsely Gábor (http://kruzsely.comneki készített alkotásáért pedig nagyon hálás volt. A gondolatért, hogy neki alkottak. A Slow Art mozgalom számára is fontos, hiszen értékorientált és fontos, hogy zenéit ne “fogyasszák” csupán hanem megéljék, átéljék és azonosuljanak vele, időt szánjanak rá. Azt mondta átnézi a frissen kiadott Krüzsely albumot is a két koncert közötti pihenőben. Reméljük örömét leli benne, sőt biztosak vagyunk ebben.

Slow food termelőink közül nagyon tetszett neki a Bodnár Erzsike-féle noszvaji 100%-os cukormentes szilvalekvár. S ha már a Slow mozgalom jele a csiga, akkor nem hagyhattuk ki a mezőszemerei 10 tojásos, kézzel készített házi csigatésztát sem a kóstolóból. A tésztaformát a 18. század végén lúdgégének(1774), bordás tésztának (1795) és csigának(1803) nevezték. A csigatészta magyarországi fejlődésű forma lett és készítése az ünnepnapokat megelőző társas, vidám munkaalkalom volt. Elsősorban a lányok és az asszonyok közös munkáját, közösségi életük egyik sajátos színterét jelentette. Az asszonyok a monoton munka közben beszélgettek, tréfálkoztak, néha énekeltek – és nem kevés bort ittak, ezért a  csigalevest  „drága ételnek” tartották. Ezt a közösségi étkultúra örökséget és persze a finom ízt lopja be a modern hétköznapokba Slow-módra a mezőszemerei csigatészta.

Válts, természetesre! Válts, Slowra!Foto: Nemes Róbert

Talán, ami a legjobban tetszett az egész Slow-élményben James Blunt-nak az a sokszínű közösség, ahol a számára nagyon impozáns, innovatív és izgalmas Fáma Budapest étterem (https://famabudapest.hu) Huszár Krisztián chef-fel megfér a nagynyárádi tradícionális kékfestő Sárdi János mester (http://www.nagynyaradikekfesto.hu) munkásságával és közös tud lenni a céljuk. Az érték és minőségteremtés Slow-módra. Meg is invitáltuk november végi Londonban megrendezésre keülő Slow kóstolónkra, ahol személyesen is találkozhat a magyar Slow közösséggel. Örömmel fogatta a meghívást. Nektek viszont nem kell várnotok a londoni eseményig, hiszen jövő héten a Gourmet Fesztiválon (https://gourmetfesztival.hu ) megtaláltok minket a Slow Living Hungary standon. Gyertek és kóstoljátok meg azt, amit James Blunt. Do you need speed? Let’s go Slow!