Slow mozgalmi tagjaink nem tétlenkednek a karantén ideje alatt sem. A majorságok, farmok, éttermek biokertjeiben ugyanis berobbant a tavasz. Méhek ezrei dolgoznak a mezőkön, palántáznak, vetnek a slow food gazdák, hogy mikor újra érkeznek a slow turisták minden földi jó legyen. Ha már földi jó, akkor beszéljünk a vadvirágokról.

Gyüjtés a pitypang mezőkön

A mezei vadvirágokban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez talán a legszerencsésebb keverék földben és emberben. Bármilyen csoda születhet belőle…népi szokások alapján méz vagy tea, szörp de egy kreatív chef igazi fine dining ízeket is alkothat belőle.

Engem a tisza-tavi Graefl major házigazdája, kedves barátom és Slow mozgalmi társam, Györgyike vezetett be a virágok és növények ősi erejébe. Ő szokta mondani, hogy az az étel, amelyet magunk szedünk, sokkal vonzóbb, mint amit valaki az asztalunkra tesz. És persze egészségesebb is. Hívott is telefonon, hogy a tavasz első hírnöke megérkezett és arra vár, hogy begyüjtsük: a pitypang. Így kimentem én is a természetbe és nekivágtam a nagy kalandnak: az ősi gyüjtögetésnek.

Csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van.

El is illant a napsütéses munka közben a hírcsárdák generálta online stressz. Arról az örömről nem is beszélve, hogy a lehető legzsengébb alapanyagot gyüjtöttem az ebédhez. Tudtátok, hogy a csomagolt, bolti saláták is legalább egy hetesek, de közel egy hónaposak is lehetnek, amikor megvesszük?! A vegyszerről nem is beszélve. A szabadban gyüjtött élelmiszer duplán egészséges: szabad levegőn vagyunk és a vitaminok legjavát kapjuk.

Mielőtt a pitypang bája elvarázsolna minket érdemes a legfontosabb tételmondatra figyelni: “Csak olyat szedjünk, amiben száz százalékosan biztosak vagyunk.” Kezdjünk azzal, amit már ismerünk és csak annyit szedjünk amennyire valóban szükségünk van. Mi maradna a vadon élő állatoknak és persze a méheknek?!

És végre a főszereplő: a pitypang vagy másnéven gyermekláncfű. A franciák dent-de-lion-nak vagyis “oroszlánfognak” hívják. Ez a formájából ered, mert jellegzetes fogazott élű levelei vannak. Ha letépett szárának vékonyabb végét visszahajtjuk és beledugjuk a vastagabb végébe, kör alakú láncszemet kapunk. Inne ered a magyar népi elnevezés…

Harmónia és frisseség a tálban

Na de merre vannak ezek az oroszlánfogak, amikkel a gyerekek is játszanak? Egész Európában és Észak-Amerikában is őshonos. Elsősorban füves területeken terem, parlagokon, vidéken, erdőszélen, nyiladékokon és domboldalakon nő. Arra vigyázni kell, hogy ha fonnyadt vagy elsárgult, akkor ne szedjük le mert gyomírtóval kezelhették.

A pitypangot vagy kedvenc népi elnevezéssel élve, az éjjelilámpának minden része ehető. Levelei tavasszal, még virágzás előtt a legfinomabbak, vastag gyökereit ősszel vagy kora tavasszal ehetjük, megfőzve vagy pirítva is isteni. A virágfejeket salátába tehetjük, szörpöt, mézes szíverősítő, köhögéscsillapító szirupot is lehet belőle készíteni.

Dekorációnak se utolsók ezek a barátságos mezei virágok

A pitypang bimbói szintén ehetők, a legfinomabb vajon párolva egy kis friss citromlével, balzsamecettel megbolondítva. Kétútközben friss, adalékmentes szörpként kóstolhatják majd a vendégek. Én egy francia saláta receptet kerestem hozzá.

Egyszerű de nagyszerű Slow food recept: friss rukkola, zöldalma, pekán dió, kecske sajt, pici citromlé, balzsamecet, só, bors és persze az elmaradhatatlan gyermekláncfű virágszirom sárga levelei. Isteni fonom és a tavaszi föld minden ereje benne rejlik.

Magyar mezei salátához magyar slow wine bor dukál így egy ropogós, nyári iván-völgyi nyarakat idéző Németh Janó rosé cuveé-t választottam. Finom savak és a szekszárdi gyümölcsösség jó párosítás a pitypang és kecskesajt duóhoz.

Németh Janó szekszárdi ropogós rosé cuvée-je tökéletes választás…igazi slow wine

A Slow Living Hungary youtube csatornáján holnap találhattok egy friss ropogós vlogot a tavaszi kerti ültetések témában. Hogyan, mit, miért ültessünk most…érdemes feliratkozni és követni a Slow mozgalom tagjait. Addig is gyüjtésre fel! Let’s go Slow!

Itt tudtok feliratkozni a youtube csatornánkra:Slow Living Hungary youtube feliratkozás

szöveg és recept: Szekeres Dia

forrás: Szerencsés Györgyi / Graefl Major / Ehető vadvirágok könyv