A Slow Fashion a Slow Living életforma egyik összetevője, mely egyesíti az „öko” „etikus” és „zöld” fogalmak által jelölt értékeket. A fast fashion-nel; a néhány hetente megújuló, gyenge minőségű designer másolatok piacával szemben, értékalapú termelést és fogyasztást jelent.

Az értékrendszer egyik alapja a divatipar környezetre káros hatásának minimalizása, a precízen elkészített, időálló, környezetre ártalmatlan termékek gyártásán és vásárlásán keresztül, így támogatva a helyi kézműveseket, tervezőket, művészeket a milliárdos költségvetésű gyors divat szereplőivel szemben. A Slow Fashion gyártók fel és elismerik, hogy nem csak a pénzügyi piaccal kapcsolódnak össze, hanem a nagyobb környezeti és társadalmi léttel is, és ennek megfelelően hoznak döntéseket.

A magas minőségű termékek időállóságán keresztül minimalizálhatjuk a pazarlást. A plázákban töltött idő helyett pedig megismerhetjük, sőt viselhetjük a közelünkben élő alkotók kiváló termékeit, miközben jelentős lépéseket teszünk a divatipar káros környezeti hatásainak megállításáért.A Slow Fashion divat szereplői törekszenek az ökológiai, társadalmi és kulturális sokszínűség fenntartására. A biológiai sokféleség azért fontos, mert megoldást kínál az éghajlatváltozásra és a környezet degradációjára. Különböző és innovatív üzleti modelleket ösztönöznek.

Független tervezők gondolják újra a trendeket, az újrahasznosítás és a divatbérlet is sikeres koncepció, a helyi kötési klubtól a ruházati swapokon keresztül sok alternatíva van a mozgalom keretein belül.

A hagyományos ruházati, textilgyártási és festési módszerek fenntartása szintén életre keltést és jelentést ad, hiszen “azok vagyunk mi amit viselünk” és a “hogyan készült?” kérdés mögött saját kulturális identitásunk rejlik. Ez a legőszintébb divat trend, amit valaha életre hívtak.

Nálunk találkozhattok a mozgalom sikeres résztvevőivel, eseményeken vehettek részt, érdekes cikkeket olvashattok a témában és nem utolsó sorban a hamarosan elkészülő webshopon vásárolhattok is.