Mostani írásunkban eljutunk a sajtok világában a fűtől az asztalig. Igazi Slow-élmény minden falatban. A Slow Food Eger-Mátra convivium tagját az Agria Kézműves Sajtműhelyet fogjuk bemutatni.

Mi is a különbség a kézműves sajtok, és nagyüzemi sajtok között?- kérdezheti a kedves olvasó. Az összekeverhetetlen ízük mellett a sajtban rejlik a sajtkészítő kétkezi kemény munkája, a bele vetett hite, és a hozzáadott szeretete. Természetesen a valódi tej és a régióra jellemző fűszerek mellett.

A 2014-ben megújuló Agria sajtműhelyben tehén és kecskesajtok készülnek. A sajtok alapanyagát, vagyis a rendkívül egészséges és tápláló teljes értékű tejet a Mátra értékes, a közúti forgalomtól teljesen elzárt, gyógynövényekben gazdag legelőin táplálkozó Magyar tarka, Holstein fríz, és Jersey teheneknek köszönhetjük. Az állatok tavasztól őszig, nap, mint nap a zsenge zöld és gyógyfüveket legelészik, ennek eredményeképpen a tej, a tejtermékek és a sajtok mind tartalmazzák a hegyvidéken termő gyógynövények értékes hatóanyagait. Az állatok télen is kizárólag természetes alapú takarmánnyal táplálkoznak.

A termékeiket Egerben készítik. A Slow Food Eger-Mátra (slowfood.com/hungary) közösségben egyfajta virtuális kapocsként is megjelenik, hiszen a nemzetközi Slow Food régiós szervezetének, conviviumának ötlete pontosan eme sajtok kóstolása közepette ötlött fel bennem. A mátrai legelők finom ízei az egri étkultúra hagyománya, a tufapincék jellegzetessége egyesül a sajtokban. A sajtokat régen tejből készítették és nem szilárdító anyagokkal meg ízfokozókkal dúsított, tejnek nevezett valamiből mint a mostani ipari mennyiségű, intenzív gyártásban.

Kifejezhetjük úgyis, hogy mást jelent sajtot készíteni és mást jelent sajtot gyártani!

A füstölt sajt is üzemi keretek közt mindössze füstízű lébe van mártva. Jánoséknál azonban valódi bükkfa, aromás füstjében füstölődve lesz fenséges lakomája mindenkinek. Az Agria sajtok teljesen tartósítószer, és adalékanyagoktól mentesen, hagyományos eljárással készülnek. Ízesítésükre kizárólag természetes fűszereket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, használnak, füstölésük pedig valódi füstölőben bükkfával történik.

A friss és érlelt sajtokat, félkemény, vörös penészes, lágy, füstölt, illetve fűszerezett formában készítik Jánosék. Az érlelt sajtjaik több hónapon keresztül, tufahegybe vájt pincében érik el kiváló íz világukat, ahol a rúzsflóra (vörös penész) a kiváló klímának köszönhetően, természetes folyamat révén fejlődik ki a sajtok felületén.

Fejes János az Agria Sajtműhely lelke és motorja 2012 tavaszán Mircz Nárcisz és Kiss Ferenc sajtkészítő kollégákkal összefogva megalakították a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhét és 2017-ben elsők közt csatlakozott a magyarországi Slow Food/Slow Living mozgalomhoz Egerben. Nyílt napokat szerveznek a sajtműhelyben, ahol a kedves érdeklődők betekintést nyerhetnek a sajtkészítés rejtelmeibe, és bekapcsolódhatnak az egyes munkafolyamatokba. Miért csinálják Fejes Jánosék ezt a mérhetetlen munkát de annál nagyobb örömet okozó missziót?! Pontosan azért, amiért a Slow mozgalom is küzd.

Az ízekhez való jogunkért! A természetes, finom és egészséges ízekhez való jogunkért. 

A Slow mozgalom alapja és Jánosék célja is ugyanaz és ezért erősítik egymást.  A természetes termékeiket minél több magyar család asztalára szereténk eljuttatni, hogy élvezhessék a hagyomány és minőség ízeit. Segíteni, visszatérni a természetes, és minőségi táplálkozáshoz, hogy hozzájárulhassunk a magyar emberek egészségéhez!

Április 21.-én 10-14h között találkozhattok Jánosékkal Budapesten a Deák Ferenc téri Akváriumban a Slow Market rendezvényen, amely ezentúl minden hónapban megrendezésre kerül Budapest szívében.

Válts, Slowra! Válts, természetesre!

Termékeik:

Gomolyák: natúr és ízesített és füstölt formában (snidlinges, lilahagymás, chilispetrezselymes, aszaltparadicsomos- bazsalikomos, medvehagymás, kapros fokhagymás, füstölt stb.)

Krémsajtok: lágy kenhető sajtok natúr, chilis, színes borsos, snidlinges, kapros ízesítéssel

Gyúrt füstölt sajtok: parenyica natúr és ízesített formában. Rendkívül közkedvelt a fokhagymás ízesítésű kifli alakban formázott gyúrt füstölt parenyica típusú sajtunk.

Füstölt sajt béles: füstölt gyúrt sajt rétes formában lilahagymás, chilis ,medvehagymás ízesítéssel.

Érlelt sajtok:
Egri Barlang Sajt-natúr és kakukkfüves félkemény sajtok

Egri Bükkfával Füstölt Barlang Sajt-érlelt sajtok bükkfával füstölveTufahegyben Érlelt Csemege Sajt-rúzsflórával (vörös penész) érlelt lágy sajtokEgriKék:- Kék nemes penésszel érlelt félpuha sajtok

Orda és zsendice: édes tejsavóból készült rendkívül egészséges, magas biológiai értékű sajtféleség, szintén natúr és ízesített (sós fűszeres, és édes gyümölcsös, mézes).

Joghurt: teljes értékű tejből, természetes élőflórával készült, valódi gyümölcsökkel és mézzel ízesített, rendkívül frissítő és egészséges tejtermék.