Azért fogunk össze az Európai Unió összes országának Slow mozgalmával, hogy felhívást intézzünk egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és az európai és a magyar Földnek egyaránt.

Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

Miről is szól ez a Slow mozgalom által is támogatott petíció?

A méhek és az emberek egészségének védelme érdekében felszólítjuk a Bizottságot, hogy tegyen javaslatokat jogi aktusokra a szintetikus növényvédő szerek 2035-ig történő fokozatos kivonása, a biológiai sokféleség helyreállítása, továbbá a mezőgazdasági termelőknek az átmenetben történő támogatása céljából. 

Slow Bees az egészséges méhek

Mi a cél amit el szeretnénk érni?

A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel; a cél, hogy ezen peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig megtörténjen és teljes beszüntetésük 2035-re. Cél a természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy az agrártermelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé is váljon; a mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

Miért zsákutca a mostani rendszer?

Az európai mezőgazdaság zsákutcába jutott. Az uniós mezőgazdasági politikák, amelyeket egyoldalúan a terméshozamok növeléséhez kötnek, a mérgező mezőgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése miatt az ökoszisztémát az összeomlás szélére sodorták. A biológiai sokféleség, amely alapja az élelmiszer-rendszerünknek is, napról napra egyre csökken – ami komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátásunk jövőjét, megélhetésünket, a mi és gyermekeink egészségét és környezetünket. Mindennek katasztrofális hatása van a természetre: méhek, lepkék és más rovarok tűnnek el tájainkról, és a korábban széles körben elterjedt madarak már nem dalolnak a mezőkön. Patakjaink és folyóink elszennyeződnek és élelmünkön keresztül naponta ki vagyunk téve a növényvédőszerek káros hatásainak.

Sokat teszünk, hogy akis Slow mozgalmisták megismerjék a méhek fontosságát az ökoszisztémánkban

Ha neked/önnek is fontos a Föld ökoszisztémája, a mi és a következő generációk egészsége, az eredeti, tiszta, igazságos élelmiszerhez való jog, akkor itt lehet támogatni azaz elektronikusan aláírni a polgári petíciót az Európai Bizottság felé:

Save Bees and Farmers

A petíció aláírásához kattins a Slow mozgalom nemzetközi linkjére és görgess le a kitöltéshez

Slow mozgalmunk nemzetközi és hazai tagjai is támogatja a petíciót illetve Magyarország Agrárminisztere, Nagy István is aláírta a nemzetközi kezdeményezést.

A következő időszakban a slowliving.hu oldalon és az Instagramon érdekességeket, recepteket, kihívásokat és válaszokat is kaphattok a méhekről, méhészekről, a méz kulturális megjelenési formáiról, szépségeiről hisz a zümmögő természeti barátaink és munkájuk gyümölcse több ezer éve az emberi civilizációk szerves része. Lassulj velünk, Magyarország! Let’s go Slow!

Slow Food ízórák egy fenntartható, egészséges, tiszta jövőért