A Slow Living életmód egyik legfontosabb eleme a helyi, szezonális alapanyagokon nyugvó étkezés. A mínuszok fogynak, a szoknyák rövidülnek mi pedig vesszük, szedjük és esszük, a medvehagymát.
A hagymák medvéje igazi tavaszi alaphang. Tiszta, csengő és nemes erejével a még melankólikusnak tűnő tájba is fegyelmezetten hozza a frissességet. Hihetetlenül sokattudó növény. Egészség, Slow Food a javából. Rövid ideig terem csupán, április és május az ő hónapja. Védett növény, 2kg-ot lehet csak szedni belőle egyénenként. Meg is van az oka, hiszen mint annyi minden másban ebben is túlzásokba estünk és majdnem kiveszett ez a csoda növény. Annyi hasznos hatása van, hogy úgyszólván egy lélegzetre nem is lehet elmondani.
A népi orvoslás a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut enyhítésére használta.Vérnyomáscsökkentő, vérzsír csökkentő, vértisztító hatása is ismert, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Jól is jön a szervezetünknek ezután a kemény, hűvös fölénnyel végig pásztázó influenza járvány után.
És hogy mire lehet használni a konyhában ezt a medve névre hallgató hagymát?
- felvágott paradicsomszeletekre csorgatni a medvehagymást pestot, kész is a saláta
- forró, főtt újkrumplit nyakon lehet önteni vele
- húsvéti friss sós kalács medvehagymával ízesítve maga az innovatív hagyomány
- főtt spárgára csorgatni
- zöldséglevesbe keverni egy pöttynyit, hogy pikánsabb legyen
- páchoz tenni (pl: grillezett csirkemellhez)
- tejfölbe keverni, kész is a mártogatós
- medvehagymás pogácsának nincs párja
- melegszendvicsre, a feltét alá kenni
- nem utolsó sorban a krémleves medvehagymából talán a legfinomabb
Hogy ne maradjunk konkrét recept nélkül ezért a családi favoritunk, a “medvehagymás polihisztor pesto” receptjét azért megosztom veletek:
Tegyünk 3 evőkanálnyi olívaolajat egy kis serpenyőbe és hevítsük fel.
Adjuk hozzá a feldarabolt zöldhagymát és a tört fokhagymát (lehetőség szerint ne kínait vegyünk hanem magyart), majd gyengéden 2 percig fonnyasszuk meg.
Turmixoljuk össze majd hagyjuk kihűlni. Eközben szeleteljük a medvehagymát vékony csíkokra (a fehér végét mindenképpen vágjuk le). Adjuk hozzá a maradék zúzott fokhagymát, a levágott medvehagymát, a fenyőmagot és az olívaolaj maradékát, majd turmixoljunk még egyet. Tegyük egy tálba, majd adjunk hozzá egy kis parmezánt, cukrot, borsot és sót ízlés szerint.
10-12 perc és kész van a remekmű, amit sokféleképpen használhatunk fel a tavaszi Slow-étrendünkben.
Ez a recept az én kedvencem de a kreativitás és az alapanyagok minősége szabhat csak határt a tudatos étkezőnek. Érdemes lefagyasztani pár megtisztított, szétválogatott zacskónyit belőle mert egy éppen betoppant baráti társaságnak pikk-pakk mennyei csemegét lehet készíteni. Meg amúgyis, medvehagyma for president!