Itt van a nyár…itt van újra. Kezdődnek a rég várt 33-35 fokok, amit szeretnénk a lehető legkellemesebben eltölteni. Vásárolunk egy üveg bort és megszólal a türelmetlen énünk, a hőségben kitikkadt szervezetünk: Most akarom!

Nincs 2-3 óra, hogy lehűljön a hűtőben a bor de ilyenkor még 30 perc is egy örökkévalóságnak tűnik a mélyhűtőben. Erre van egy hűs, űdítő, egyszerű megoldásunk a számotokra.

Vegyetek termelői piacon vagy a kedvenc, megbízható zöldségesetektől idény gyümölcsöket…málnát, epret, cseresznyét, meggyet vagy éppen zamatos sárgadinnyét és fagyasszátok le. Párosítsátok naturális, organikus vagy biodinamikus borokhoz, a lényeg, hogy káros adalékanyagoktól mentesek legyenek, így nem csak hűsít de még egészséges is a hűs vino élvezet. Itt láthattok egy praktikus útmutatót a legjobb párosításokról kis bor ajánlóval:

 Elsőként egy könnyű Gál Tibor Pinot Noir Rosé Pezsgőt ajánlanánk. Halvány rózsaszín, kedves gyümölcsös illatában málnás, epres hangulat, kesernyésségéből a grapefruit jut eszünkbe. Elegáns, finom savvilág lenyűgöző buborék elegancia jellemző rá. Tökéletes párosítás a fagyos eperrel.  A következő párosítás a rozé-málna kombináció csodája. Ehhez egy Rosetta névre hallgató hűsítőt ajánlanánk a Demeter Pincészettől Egerből. Friss, intenzív, gyümölcs illatú bor. Modern stílusú, könnyed, kecses, rengeteg vöröshúsú gyümölccsel, de mégis megmarad borízű rozénak. Tisztán és fröccsnek is kiváló, jeges málnával meg egyenesen frenetikus. A deres málna-rozé párosítás nálunk csodásan működött Csutorás Feri 2016-os Egri Roséjával is.

A tűző nap sugarai elől hűsítő borzongást hozhat a nyárba a St.Andrea pincészettől választott Napbor Egri cuvée friss zamatos, jeges barackkal párosítva. Illatában elsősorban friss, érett citrusfélék jelennek meg, mindenekelőtt citrom és lime, kis tutti-frutti. Aztán körte, őszibarack, a gyümölcsök mögött fehérszirmú virágok bújnak meg. Szájban közepes test, jó struktúra, ropogós savak, szép tömörség. Ízében a barack és a citrusok dominálnak kis sós lecsengéssel.

Az áfonya édes, mély, tiszta íze hidegen csodás párosítás a Mátrából származó Bárdos és fia Pincészet Sauvignon Blanc borával. A manosi dűlő termése ez a tiszta illatában a bodzavirágra, paprikára, fekete ribiszkére emlékeztető jellegzetes intenzív illatú bor. Friss élénk savaival a könnyű hal és szárnyas ételek kiváló kísérőjeként ajánljuk.

Ami, az előnye ennek a kis praktikának, hogy a sima jéggel ellentétben nem vizezi fel a bort az olvadás során, sőt a gyümölcsös ízjegyekre ráerősít, hogy még finomabb élményben legyen részünk. Az édes gyümölcsök jól illeszkednek a ropogós fehérborokhoz, míg az édesebb borok mint a rizling jól passzolnak a bogyós gyümölcsökhöz, cseresznyéhez. De igazán nincsenek kőbe vésett szabályok, párosítsunk és kóstoljunk. Találjuk meg az ízlésünknek megfelelőt. Természetes hűsölést mindenkinek!

Válts, természetesre! Válts Slowra!