A Slow Living Hungary egy országos szervezet melynek tagjai a nemzetközi Slow mozgalom értékeit képviselik Magyarországon. Három fontos témakörre épül: Slow Food, Slow Travel, Slow Art. Küldetésünk alapja az értékalapú, tudatos gondolkodásmód erősítése és terjesztése a modern ember pörgő életében. A Gourmet fesztiválon most Slow Food  tagjainkkal mutattuk meg a sokszínű, laza de mégis fenntartható utat a “Farm to Table” jegyében (Földtől az Asztalig).

Slow Food és Wine kiállítóink összekapcsolják a gasztro-élvezetet a felelősséggel, fenntarthatósággal és természet tiszteletével.  A Gourmet Fesztivál történetében először volt Slow Food ízóra gyerekeknek. Úgy gondoltuk, hogy hagyományteremtő módon éttermeinkkel és a Slow Food Eger-Mátra Convivium termelőivel 60 gyerkőcöt vendégül láttunk ingyen, hogy megmutassuk nekik milyen izgalmas dolog is az étel és még izgalmasabb ha tudjuk honnan is kerül a tányérra. Kóstoltak különleges hazai és olasz sajtokat, amik boltban nem elérhetőek.

Cukormentes, 100% gyümölcsből, üstben készült lekvárokat ízlelgettek meg vagy éppen kemencében sült kovászolt friss kenyeret, különleges receptek alapján házi csipetkét, csigát, mangalicát, nyúlmájat, kakasherét. Megtudták a gyerekek, hogy mitől “boldog” egy csirke és ez miért jó a természetnek, az egészségünknek és a chefeknek. Hogy hogyan tudunk budapestiként az étkezéssel, vásárlási szokásainkkal tenni a Földért és ez miért fontos. A Bori Mami Étterem ( http://borimami.hu ), a Graefl Kastély és Biomajorság ( http://www.graeflmajor.hu ) és az egri, mátrai Slow Food termelők hisznek a jövő generáció ízlésében ezért nyitnak feléjük és a jövő felé. Jelmondatunk: “Jogunk van az ízekhez”!

Na de most evezzünk át a felnőttek kulináris élményeire a Gourmet feszten…
Május 17-18.-án átélhették a Slow Living standnál a szecessziós Graefl Kastély és biomajorság egyedülálló Slow életérzését az érdeklődők. Rengetegen voltak kiváncsiak arra, hogy az 1920-as évek 4. leggazdagabb családja a Graefl hogyan élt, mit evett és az miért Slow és ökotudatos manapság. Személyesen a tulajdonosok meséltek két napon keresztül a nagy szerelembe esésről a kastéllyal, a környező vidékkel és persze abba is beavatták az embereket milyen nehéz egy 0 km-es konyhát, a Kastély eredeti állapotának rekonstrukcióját, restaurálását úgy véghez vinni, hogy az megőrizze az eredeti értékeit de közben a modern igényeket is maximálisan kiszolgálja.

A Gourmet fesztivál látogatói belecsöppentek Szerencsés Györgyiék értékteremtő, grandiózus álmába és Slow életstílusába. Nyugodtan mondhatjuk aki, kóstolt Argyilán István chef nyúlmájgombócából, amit édesburgonya chip-szel és balzsamecet kaviárral tálalt, a majorsági friss termékekből és beszélgetett Györgyiékkel, az haza vitt egy darabot ebből az álomból és vágyik arra, hogy láthassa ezt a gyönyörű Slow travel helyszínt Kétútközön.

Szombaton és vasárnap a Slow Living standján a magyar gasztronómia talán legvagányabb, legforradalmibb jelensége Huszár Krisztián (https://famabudapest.hu ) kápráztatott el minket a Fáma étteremből. Receptje a frissen sült mangalica húsgombóc volt yakiton, dongh pho mártással, savanyított karfiollal és medvehagyma kaviárral megspékelve. A Konyhafőnökben nemrég bemutatott receptetet most megkóstolhatták az érdeklődők.  A visszajelzések alapján mondhatjuk, hogy a Gourmet fesztivál legizgalmasabb ételével a Fáma chefje megmutatta, hogy a boldogállattartásban élő tradícionális mangalica húsból világszínvonalú, lenyűgözően innovatív ételkreációt lehet csinálni. A látogatókat beavatta a különleges ázsiai-magyar fúziós recept részleteibe de őszintén mindenkinek azt ajánlom inkább kóstolja meg az Attila úti Fáma étteremben. Az a biztos!:-)

Slow wine borászaink, Gál Tibor, Demeter Csaba és Csutorás Ferenc párosították különleges nedűiket a finomságokhoz. A szakmai napon Demeter Csabi borásszal kóstoló órákat is el lehetett tölteni, hogy elmélyüljünk a borfogyasztás és készítés Slow élményében. S ami igazi meglepetés volt, hogy a tavalyi év után újból a mátrai Bori Mami étterem lett a Gourmet közönség kedvence. Igazán megérdemelt volt a győzelem mert mind alapanyagban, kreativitásban, ötletben és persze jelenlétben is az egyik legjobb élményt nyújtó étterem volt Sándor Béláéké. Mi is megpróbáltuk végigkóstólni a fesztivált és kiemelten finomnak találtuk a Tama étterem vajtökfőzelékét gombóccal, a GastroHack csapata is lenyűgözőt alkotott Czinege Tamással illetve Bicsár Attila falusi-gourmet stílusú malacfülét csak IMÁDNI lehetett.
Az elmúlt négy napban és persze egész évben az általunk jelölt piros csigás Slow helyeken megbízhatóan össszekötik tagjaink a gasztro-élvezetet a cool fenntarthatósággal. Do you need speed? Let’s go Slow! 🐌👌🏼