Évtizedek óta, a családi borászat vezetése mellett aktívan részt veszel/vettél a szekszárdi borvidék és egyéb közösségek munkájában. Miért döntöttél úgy, hogy a Slow mozgalom élére állsz a régióban és csatlakozol a Slow Living hungary országos szervezetéhez?

Már régóta figyelemmel kísérem a Slow Food mozgalmat. Voltam is Torinóban a Terra Madre kiállításon, ahol a Slow Living Hungary közössége négy magyar régiót mutatott be a Slow mozgalmi világkiállításon. Szekszárd, Eger, Mátra és a Tisza-tó vidéke mutatkozott be ezen az eseményen, ami konferencia, vásár és találkozó is egyben a minőségi kistermelők és a „végfelhasználók” között, szebb szóval az igényes magánemberek között. Tobzódtam a piemonti mogyoró, a szicíliai pisztácia és a Saint Daniele sonka bűvös köreiben.

A Slow Living Hungary mozgalom standja a Terra Madre Salone del Gusto fesztiválon Torinoban

Itthon is egyre erősebb a felismerés, és ez nem csak az én hitem, hogy az egyre hatékonyabb, tehát így egyre nagyüzemibb termelés, szolgáltatás, vendéglátás térnyerése szinte kikényszeríti a környezettudatosabb, hagyománytisztelőbb, a helyi adottságokat és igényeket erőteljesen hangsúlyozni kívánó kisvállalkozások sikerét.

Had tegyek itt két korlátozó megjegyzést: Egyrészt nem azt mondom, hogy a nagyüzemi termelés és szolgáltatás nem mozdul el a környezettudatosság felé, és nem alakul, változik, fejlődik folyamatosan, de a fogyasztói magatartáson belül erősödik a helyi, szezonális és egyediségeket célzó termékek, szolgáltatások iránti igény. Másrészt ez egy lehetőség a kisvállalkozások számára, mert itt, egymást segítve új piaci lehetőségek nyílnak.

Mik az elsődleges célok?

  Látom a Slow elkötelezettségét a minőség terén, de ez nálunk egy most induló fejlődési irány, ahol egymást megismerve, egymásért felelősséget vállalva és egymás szolgáltatásait, termékeit kínálva olyan integrált programot, szolgáltatást tudunk kínálni a térségünkbe látogató vendégeknek. Ez a legfontosabb cél, de a közös térkép, a közös prospektus és a közös megjelenéseink is ezt a erősítik. A többi meg majd jön magától…

Zoltán tapasztalattal, nyitottsággal és és közösségi szemlélettel építi a Slow mozgalom helyi szervezetét

Kikkel és, miért velük kezdtétek el a Slow mozgalmon belül a Pannon régiót építeni?

  Miután Szekeres Dia és Tóth Tibi megkeresett az országos Slow Living Hungary mozgalom részéről, hogy kezdjük el építeni a régiót Slow szemmel és láttam mi rejlik benne. Örömmel mondtam rá igent. Csaplár Judittal, a hosszúhetényi Almalomb vezetőjével megismerkedtem anno egy pécsi borkóstolónk alkalmából, és nagyon gyorsan kiderült, hogy elég egyformán látjuk a világot, amikor vidékiségről és minőségről gondolkodunk. Együtt határoztuk el, hogy hozzuk össze egy csapatba azokat az embereket, akikkel szeretnénk közös jövőt építeni. Közösen kértünk fel még pár embert a szervezésre, így került be Papp Gábor (Fekedi Stifolder), Pauli Zoli (Palkonyha), Rácz Lilla (Brut Nature) és Unyi Marcsi (Decsi-hegyi Finomságok), majd Sárdi János (Nyárádi Kékfestő Műhely) a csapatba, aki már tagja volt a Slow Living Hungary-nek.

Papp Gábor a Fekedi Stifolderrt népszerűsíti a Slow Living Hungary Slow Market standján a Gourmet fesztiválon

Mindenki javasolhatott embereket, de első körben a szervezőknek vétó joga volt az egyes jelöltek felkérésénél. Ez volt az induló első év huszonöt fővel, majd a második évtől már Elnökséget szavaztunk meg, és további jelölteket kerestünk meg és kértünk fel egy éves próbaidővel. Azt tűztük ki magunk elé, hogy az első öt évben egy stabil, működőképes és aktív csapattá válunk a Pannon régióban (Szekszárd, Villány, Tolna). Kell a sikerélmény a szervezetnek, de még inkább az, hogy az egyes részvevők érezzék, hogy ez a többlet munka segíti a saját munkájuk sikerességét.

Hogy lehet valaki tagja mozgalomnak?

A jelenlegi szabályozás szerint a tagok javasolhatnak, és a „közgyűlés” egyszerű többséggel elfogadja a jelölést egy év próbaidőre. A véglegesítés egy év múlva az aktivitás alapján történik. Az országos Slow mozgalmi jelölést, amivel megkaphatják a Slow Living Hungary minőségi és közösségi értékeket jelölő piros csigás tábláját, a Pannon régiónk javaslatára felterjesztjük évente és az országos Slow Living szervezet elnöksége megszavazza.

Slow Living Hungary mozgalom Slow Food Pannon conviviumának ülése Szekszárdon a Heimann Borászatban

Milyen közös megjelenési lehetőségei vannak a Pannon Conviviumnak?

 Most a pandémia minden aktivitásunkat lenullázta, hiszen gyakorlatilag megszűnt a turizmus. Tavaly volt egy közös megjelenésünk Palkonyán, amit Pauli Zoliék, Rechnitzer Szilviék szerveztek Tóth Tibiékkel az országos szervezettől, volt pár közös, barátkozós találkozunk, ahol mindig más kollégánál beszélgettünk. Nagy áttörés volt, amikor elkészült az első közös prospektusunk, amihez a Slow Living Hungary-tól, Szekeres Dia elnök asszonytól rengeteg segítséget és támogatást kaptunk. Betárazva várjuk az ország újranyitását, mert Sárdi Jani vezetésével több, több tagot is bemutató egy és két napos túrákat szervezünk, amiket a slowwebshop.hu oldalon tudnak majd az emberek lefoglalni. A Te segítségeddel szeretnénk „Social média” aktivitást erősíteni és Pécsett is, Szekszárdon is Slow Market Piacokat indítanánk hasonlóan az egri és tisza-tavi slow mozgalmi helyekhez.

Országszerte szervez a Slow mozgalom Slow Market Piacokat, rendezvényeket és elindul slowwebshop.hu online piactér is

A pandémia sajnos most az élet minden területén nehézségeket okoz, de a vendéglátás és turisztika különösen nehéz helyzetbe került. Van lehetősége a Slow mozgalomnak segíteni a nehéz helyzetbe jutott tagjainak?

Közös levélben kerestük meg az MTÜ-t és a többi hatóságot is a futó pályázatok feltételeinek könnyítésében, és továbbítottuk az egyes tagok által feltárt problémákat, segítséget kérve azok orvoslásában. Az már látszik, hogy ha láthatóvá, érzékelhetővé válik az összefogásunk, az nagyban segíti, hogy komolyan is vegyenek bennünket. 

Mik a rövid- és hosszútávú tervek?

Válság, kihívás, nehézség mindig volt, és mindig lesz. 
Azt kell elérnünk, hogy érdemes legyen tagnak lenni a Slow mozgalomban. 
 Érdemes, mert engem is minősít, hogy egy elkötelezett, egymást tisztelő és segítő csapatnak vagyok a tagja, és mert segíti a saját termékeink, szolgáltatásaink megismertetését, értékesítését, és nem utolsó sorban a presztízsének emelkedését. 

Az évente kikerülő Slow Living Hungary mozgalom által delegált Slow Food, Slow Wine, Slow Travel, Slow Fashion, Slow Art és Slow Beauty kategóriákban kiemelkedő minőséget jelölő tábla

Mik az első év tapasztalatai?

Elindultunk. Barátkozunk. tűztünk ki terveket, amelyeket a mi munkánkkal, a Slow Living támogatásával meg is valósítottunk. Van aki aktív és öröm vele együtt dolgozni. Van aki passzív, és inkább kivár, de drukkol a sikerességért. Van olyan is, aki számára ez nem fontos, és elmarad, de vannak jópáran, akik részt szeretnének venni a mozgalomban. Az első év után most már negyvenöten vagyunk a Slow mozgalom Pannon régiójában.
Ha mi nem csináljuk, ezt más helyettünk nem fogja elvégezni. Hisszük, hogy a közösség által az egyén is sikeresebbé válik. Ezért pedig érdemes követni a piros csigát…

fotók: Slow Movement Media / Nemes Róbert/ Szekeres Diána

interjú: Wéber Tamás