Mostani kedvcsinálónkban egy olyan utazásra hívom a finom ételek szerelmeseit, amely a sajtok sokasága körül forog.

Slow Food Cheese Festival Bra, Olaszország Szeptember 15-17.

Pár hét múlva (szeptember 15-17.) az itáliai Bra városa a sajtok találkozóhelye lesz. A piemonti kisváros szeretettel várja az érdeklődőket ezen a kora őszi hétvégén, amikor is a nagyvilág sajt fővárosává válik. A nemzetközi Slow Food immáron huszadik alkalommal rendezi meg az International Slow Cheese Fesztiválját. Igazi, ízes hagyománynak ad otthont Bra városa!

A Slow Cittá határát átlépve  friss, finom, rusztikus illatok ömlenek mindenfelől. Itt az ember megengedheti, hogy a világ lassan hasson rá. A magunkkal hozott feszültség a városon kívül marad. Néhány óra, néhány kóstolás és feloldódunk a vásár tarka forgatagában. A kisváros szépsége túlmutat a képeslapok kényszerén, a kötelező nyári látnivalók emlékén. Nincs elvárás az emberrel szemben, mégis az évszázadok étkultúrája sistereg fel Bra nemes egyszerűségében. Igazi, életvitel és életmód kalauz!

Mindezt úgy téve meg, hogy az a kellemes “Vigyél ahova akarsz!” érzés legbelül létrejön. Itt minden kóstolás új mégis otthonos. Minden házias sajt más országból és régióból jön. Új és új felismerések az ízekben, minden stand egy-egy otthonos gasztro-kikötő. A világ minden részéből érkező sajtmesterektől, sajtmanufaktúráktól, kézművesektől kaphatunk kóstolót. Kérdezhetünk tőlük, büszkén tárják elénk hagyományaikat. Hogyan, miként készítik sajátos ízharmóniájukat és ízvilágukat. Kóstolót adnak életükből. Elmesélik hogyan élnek, hova érdemes elmenni hazájukban. Minden sajt mögött, minden falat mögött egy őszinte, vidám gondolat, történet sejlik fel. Ha valakinek kedve támadna ehhez a bra-i Slow kiránduláshoz, íme némi ízelítő, kis segítség a barangoláshoz. Vágjunk is bele az első sajtba!

Rogue River Blue

A Rouge River Blue Sajtkülönlegesség (forrás:cheese.slowfood.it)

Ízelítőnk első sajtja az Egyesült Államokból származik. Ez a Rogue River Blue, amelyet csak és kizárólag ősszel készítenek, amikor a tehéntej jobb minőségű mint az év más szakában. Ez a díjnyertes sajt olyan szőlőlevélbe van csomagolva, amelyet előzőleg körtés brandybe áztatott az amerikai sajtmester. A kék kis vénák belsejében hordozzák a mogyoró és gyümölcs ízjegyeit, a paszta az öregedéssel kristályosodik ki igazán. Ha megkóstolnátok, akkor az Affineur Sétányon kell keresni, ami a legjobb hely egy kis kísérletezéshez, ha a ritka ízek íránt érdeklődik az ember és a sajtok történeteinek megismerése is fűti.

 

 

Saudade de Cuco

Saudade de Cuco sajtkorong (forrás:cheese.slowfood.it)

Ugyanazon az úton, az Affineur Sétányon két másik ritka, nemzetközi sajt is megtalálható lesz, amelyek igazán figyelemre méltóak: az első az úgynevezett Cuco, a portugál Alentejo régióban a Serpa juh nyers tejéből készülő slow food különlegesség.

Ez a sajt kiválóan alkalmas vegetáriánusok számára is: a tej a bogáncsból nyert növényi oltással koagulálódik vagyis alvad meg. A kézműves termesztés nagyon lassú szűréssel és tejes, kézzel történő préseléssel történik. A Cuco ezüstérmet nyert az International Cheese Tours-on 2015-ben.

 

 

Bodega

Bodega sajtkorong (forrás:cheese.slowfood.it)

Most következzen a másik Bodega nevű figyelemre méltó sajtkülönlegesség a gyönyörű Kanári-szigetekről, pontosabban Lanzarote-szigetéről. A sajtkészítő nagy gondot fordít az állatok jólétére: a kecskék még zenét is hallgatnak. Talán ez kicsit túlzás a boldogállattartás kapcsán de ebből is látszik, mekkora szeretettel viseltetnek az állataik iránt a termelők. A sajttorta héját olívaolajjal mossák, míg édes és enyhén savanyú íze a dióféléknek köszönhető.

A termelés és érlelés szakaszai során a kísérletezések hozománya a ritka, különlegesen furcsa ízvilágú sajtok életre hívása. Ilyen például a közismert Pecorino sajt is, amit borral, paradicsomszószal vagy éppen aromás fűszerekkel készítenek.

Toma del lait brusc

Toma del lait brusc (forrás:cheese.slowfood.it)

A Slow Sajtfesztivál országos piacterén találkozhatunk a Toma del lait brusc (Ark of Taste) nevű sajtkülönlegességgel, melyet már az ókorban is előszeretettel készítettek. A piemonti Susa-ból érkezik a finomság, Sangone és Lanzo völgyekben állítják elő. Ma kevésbbé elterjedt, ritkán találni kézműves manufaktúrát, ahol ilyen sajtot készítenek. Az előállításához az előző napi fejésből származó savanyított tejet használják, így részlegesen helyettesítik az oltóanyagot. Az eredmény egy lyukak nélküli sajt, mely karakteresen, krétaszerűen porhanyós. A jellegzetesebb, savanyú és keserű ízei kellemes pikáns érzéseket keltenek, ha a sajt hosszú ideig érlelődik.

 

Belice Valley Vastedda

Belice Valley Vastedda (forrás:cheese.slowfood.it)

Olaszország másik felére kalandozunk. A szicíliai sajtok kiválóan képviselik az olasz sajttermelés sokszínűségét. A fesztiválon a Presidia sugárúton lehet majd megkóstolni a Belice-völgyből származó Vastedda-át, ez az egyetlen feszített bárány sajt Olaszországból, mely a Belice nevű belföldi juhfajtából készül. A sajt mûködése a sajtkészítõ szokásaitól függõen változik: a tapasztaltabbak sikerül stabilizálni és kézzel meghatározni a pontos érlelést fonópróba segítségével. Miután elérte a megfelelő textúrát, a pasztát levágják és az egyedi fazekas, kerámia tányérokon belüli részekbe helyezik, itt rövid idő alatt a lapos cipóhoz hasonló tipikus tojásdad formát kap a sajtunk.

 

Tcherni Vit

Tcherni Vit (forrás:cheese.slowfood.it)

A Balkán-félszigettől kicsit délre haladunk, a pásztorkodás és a vándorlás különleges földjére. A sajtfesztivál Taste Workshop Balkan nevű stadjánál lehet majd megkóstolni a Tcherni Vit zöld sajtot, ahol egy érdekes kulináris utazás várható, hiszen a keleti és nyugati világ közti legelők és sajtok elevenednek meg. A már említett sajtkülönlegességnél az alpesi érlelés során, a fából készült tartályok nyitva vannak, így hagyják a sajtmesterek, hogy a nedves levegő behatoljon a sajtba és előnyben részesítse a nemes, zöld formák virágzását. Ez a termék különleges, hiszen a világon kevés olyan sajt van, amelyet az érintetlen természetes növényzet ízesít.

 

Somerset Cheddar

Somerset Cheddar sajt (forrás:cheese.slowfood.it)

Igaz ugyan, hogy a Cheddar ma az egyik legelterjedtebb sajt a világon, mindenki ismeri és be is tudja szerezni. Mindazonáltal rendkívül ipari és szabványosított formában. Valójában ma már csak három angol sajtkészítő tartja a hagyományos gyártási módszert, s küzd azért, hogy a valódi, eredeti Cheddart megőrizze és megmutassa az embereknek. Csak a Somerset régió hagyományos, eredeti, őshonos kultúráját használják (másnéven pint starter) és a borjú tejoltót, amelyek kellemes és tiszta ízeket kölcsönöznek a sajtnak.

A sajtmesterek állítják két ugyanolyan ízű Cheddar nem létezik és ez a szépsége, különlegessége a dolognak. Ha ugyanazon sajtmester készíti is a sajtokat, de a hét különböző napjain, akkor is érezni lehet a megkülönböztető, aromás különbségeket az ízekben. A kézműves Somerset Cheddar sajt, Slow Food Presidium, tehát nemzetközi eredetvédelem és termékoltalom alatt áll. Egy penészgombával gazdag kéreggel rendelkezik, mely őszinte, különleges ízt kölcsönöz neki, különbözik a sok ismert Cheddar-tól. Érdemes megkóstolni!

 

A Slow Cheese fesztiválról olvashattok majd tőlünk beszámolót, lesznek élő bejelenzkezések az Instagram és Facebook oldalunkon. Fogunk írni a sajtkülönlegességekről, a kézműves manufaktúrák eljárásairól, a generációk tudás-áthagyományozásának történeteiről, a különböző nemzetek étkultúrájáról és persze Braról. Elhozzuk nektek a Slow-élményt Olaszországból. Ha valaki kedvet kapott és ellátogat ősszel Braba, szívesen várjuk az élményeket, képeket, reméljük, hogy tudtunk segíteni ezzel a kis ízelítővel, hogy még teljesebb legyen az ott töltött idő.

Válts,természetesre! Válts, Slowra!

Tavalyi Slow Cheese fesztivál egy életképe (forrás:cheese.slowfood.it)